Bij een DDoS(Distribution Denial of service) –aanval wordt er een poging tot het onbruikbaar maken van een computer of computernetwerk. Een aantal jaar geleden kwam het wel eens voor dat er een DoS-aanval plaats vond, maar sinds kort worden er steeds meer DDoS-aanvallen gedaan en worden deze ook steeds gevaarlijker.
Het grote verschil tussen een DDoS- en Dos-aanval is dat bij een DoS-aanval de aanvaller zich volledig richt op de computer van het slachtoffer en bij een DDoS-aanval wordt er geprobeerd een volledig computernetwerk onbruikbaar te maken. In deze tijd wordt het doen van een DDoS-aanval steeds makkelijker, maar tegelijkertijd wordt het ook steeds moeilijker om criminelen te vinden die DDoS-aanvallen plegen omdat hun aanval steeds moeilijker wordt om te traceren en te stoppen.
Bij het plegen van een DDoS-aanval wordt vaak een botnetwerk gebruikt, dit is een collectie van softwarebots die volledig op zichzelf werken. Het zou ook kunnen dat het gaat om een netwerk van meerdere personen die samenwerken om een computernetwerk aan te vallen.
Bij een DDoS-aanval wordt het systeem van een computernetwerk vaak onbruikbaar sloom, ook komt het wel eens voor dat er een bepaalde site geblokkeerd. Het kan ook zijn dat het slachtoffer wordt overspoeld met e-mails en zodra dat hij er hier 1 van opent al zijn gegevens open liggen voor de aanvallers, dit wordt ook wel een ‘e-mail bom’ genoemd.
Er zijn een aantal manieren om de kans op een DDoS-aanval te verkleinen en te zorgen dat uw gegevens veilig blijven. Het kiezen van een juiste Firewall is zeer nuttig deze stopt misbruik van uw computernet die van buitenaf komt, ook wordt er via de router een soort van Firewall opgezet waardoor het voor de aanvaller moeilijker wordt om in het netwerk te komen. Switches veroorzaken vertraging in het verkeer waardoor het makkelijker wordt om het verkeer te identificeren. Vaak wordt er ook gebruik gemaakt van het Clean Pipe systeem deze controleert het verkeer op zijn legitimatie en laat alleen goedgekeurd verkeer door.
Tussen 1 januari en 11 september 2013 zijn er in totaal 39 DDoS-aanvallen plaatsgevonden in Nederland, dit heeft duizenden euro’s gekost. Een DDoS-aanval is dus geen geintje, zorg dus dat u ook voldoende beschermd bent.
Bron: http://www.ispam.nl